Internet vesti i desavanja

Najnovije vesti o tehnološkim dešavanjima i dostignućima.

(0 votes)

Mašinsko učenje unosi život u stare umetničke slike i fotografije

May 22, 2019

Istraživači koji se bave mašinskim učenjem proizveli su sistem koji je u stanju da rekonstruiše pokrete koji izgledaju gotovo prirodno, samo iz jednog frejma na kome se vidi lice osobe. To

donosi neslućene mogućnosti animacije, ne samo fotografija, već i starih umetničkih slika.

Model je dokumentovan u izveštaju koji je objavio Samsung AI Centar u Moskvi. Zasniva se na novom metodu određivanja ključnih facijalnih tačaka na fotografiji ili slici, i pridruživanja tih tačaka nekom od animiranih modela glave koji će se koristiti kao osnov za animaciju. Ti podaci se zatim koriste za animiranje fotografije koja se obrađuje u skladu sa pokretima na animiranom modelu.

Izveštaj koji je objavljen je specifičan upravo zbog toga što je dovoljna samo jedna fotografija lica, kako bi joj algoritam dodao klasične izraze – animiranje govora, smeha, ljutnje, straha… To radi tako što obrađuje ogromnu količinu podataka na veoma efikasan način, pronalazeći delove na licu koji odgovaraju izboru. Što više podataka je „u igri“, to će animacija biti bolja. Kao rezultat, možemo da uzmemo fotografiju Ajnštajna, Merilin Monro ili čak sliku Mona Lize, i da od toga napravi animirani model koji će izgledati kao živ.

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari:

Podelite s prijateljima

Možda će vas zanimati:

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.