Internet vesti i desavanja

Najnovije vesti o tehnološkim dešavanjima i dostignućima.

(0 votes)

NASA prvi put objavila Apollo panorame Meseca u čast 50-godišnjice misije

July 17, 2019

Pedeseta godišnjica od kada je čovek napravio prve korake na Mesecu dobar je razlog za proslavu, te upravo zbog toga NASA objavljuje stare materijale i fotografije, a kako bi sa ostatkom

sveta podelila do sada nepoznate detalje misije Apollo.

Među materijalima su se našle i neverovatne panorame, koje je restaurirao NASA-in ekspert za fotografiju Warren Harold. Tako je javnost dobila pristup detaljima koji su snimljeni pre 50 godina, a jedna od najzanimljivijih fotografija je ona koja prikazuje oblast u koju se spustio Apollo 17 – dolinu Taurus-Littrow, koju eksperti opisuju kao jedan od najspektakularnijih „prikaza prirode u našem solarnom sistemu“. Najveći problem je nebo bez zvezda, koje bi neke teoretičare zavere moglo da inspiriše da ponovo poviču „Prevara!“, ali eksperti ističu da je nebo namerno zatamnjeno kako bi se akcenat stavio na astronaute koji su hodali mesečevom površinom.

Ovo nije prvi put da je NASA objavila fotografije površine Meseca, ali istorijski kontekst Apollo fotografija ovim materijalima daje dodatnu dimenziju, te podseća dokle čovek može da stigne.

Izvor: CNet

Facebook komentari:

Podelite s prijateljima

Možda će vas zanimati:

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.