Internet vesti i desavanja

Najnovije vesti o tehnološkim dešavanjima i dostignućima.

(0 votes)

Na prodaju laptop koji sadrži šest najrazornijih malvera

May 15, 2019

WannaCry. BlackEnergy. ILOVEYOU. MyDoom. SoBig. DarkTequila. Svako ko je bar malo upoznat sa pojmom „cyber bezbednost“ sigurno je čuo bar jedno od ovih imena. Naime,

radi se o najrazornijim malverima koji su se ikada našli u spoljnom svetu, i koji su zajedno izazivali materijalne štete u vrednosti od preko 100 milijardi dolara.

I dok neki od navedenih malvera još uvek postoje i u „divljini“, svih šest se našlo u okviru jednog laptopa koji je na prodaju, i čija je trenutna cena nekoliko stotina hiljada dolara, dok se konačna još uvek ne zna jer aukcija i dalje traje. Radi se o jednom od najopasnijih laptopova na svetu – Samsung NC10-14GB 10.2-Inch Blue Netbook (2008) – koji je ojačan Windows XP operativnim sistemom, i naravno malverom i ransomeware-om. Tu je i punjač, a u slučaju da jedanaestogodišnja baterija ne može dugo da izdrži, a laptop se prodaje kao umetničko delo pod nazivom “The Persistence of Chaos“, te trenutno boravi na jednoj beloj kocki negde u Njujorku.

Malver koji se našao na laptopu deo je saradnje umetnika Guo O Donga i bezbednosne kompanije Deep Instinct. Cena „instalacije“ konstantno raste, a zainteresovani mogu i da uživo prate rezultate.

Izvor: Forbes

Facebook komentari:

Podelite s prijateljima

Možda će vas zanimati:

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.